El cultiu de tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.) pot suposar una font important d’ingressos si es realitza en zones aptes per al seu desenvolupament.

Tot i que tradicionalment ha estat comercialitzada per francesos i italians, Espanya avui en dia és junt amb França un dels principals productors de tòfona negra. En els darrers anys s’ha convertit en una activitat agrària complementària a les que solem veure habitualment, diversificant l’economia territorial i creant noves activitats i oportunitats al seu voltant, com per exemple les gastronòmiques o les turístiques. Es tracta doncs, d’un producte de qualitat amb una forta demanda i amb preus molt competitius dins del mercat.

En aquesta entrada no pretenem donar-vos les pistes necessàries per realitzar una bona plantació de tòfones, ja que hi ha molts factors que en condicionen el bon creixement, però sí que pretenem donar-vos alguns consells relacionats amb els sistemes de reg,  que us poden ser molt útils si decidiu posar-vos en el cultiu d’aquest tubercle tan exquisit.

Tal i com hem comentat, la disponibilitat de l’aigua és un factor determinant en la tubericultura, sobretot a l’estiu, quan les precipitacions són escasses però tenen un paper fonamental en el bon creixement de la tòfona. En climes frescos, la precipitació no suposa un problema però sí que ho pot suposar en climes càlids, com per exemple  la zona de Lleida, que durant els períodes més secs d’estiu, l’aigua resulta una carència important.

És en aquests casos quan resulta factible establir un sistema de reg, analitzant prèviament el sòl i determinant les quantitats d’aigua necessàries per garantir un bon creixement. Nosaltres us recomanem el reg per aspersió o per goteig regular, sobretot durant els primers anys de plantació, aportant quantitats d’aigua de 30 a 50 litres per metre quadrat mensuals en funció del mes i de la intensitat de la sequera i les quantitats de pluges del període. Durant els mesos de juliol, agost i setembre, els mesos més crítics, el reg haurà de ser més abundant, amb quantitats recomanades de 25 litres per metre quadrat cada dues setmanes.

Tot i que cada agricultor tindrà la seva pròpia norma i això només són unes recomanacions generals, l’escassetat de pluges podria provocar una recol·lecció molt escassa de tòfona negra durant els mesos d’hivern.

A Hidrocenter us podem assessorar amb el disseny del sistema de reg més adequat a les vostres necessitats, tant pel que fa a la instal·lació de pous, l’elecció del sistema de reg o els grups de pressió i sistemes de gestió de l’aigua. Tenim experiència en instal·lació d’aspersió, micro aspersió, goteig i nebulització, tant en el món de la tubericultura com en l’agricultura en general.

Aprofitem l’avinentesa per deixar-vos algunes enllaços de receptes amb tòfona negra del Blog de cuina de la Dolors, cuinera local i autora del blog:

Quiche de bolets amb aroma de tòfona

Ou ferrat amb tòfona i patata

Patata i ou de perdiu amb ceps

Que vagi de gust.